Uutiset

Osallistu ilmaisluennoillemme maaliskuussa! To 2.3.2023 klo 10  Senioriaamupäivä: Elintavat aivoterveyden tukena     

Hyvinvointia ja terveyttä -luentosarja, Senioriaamupäivät ja Maaningan luentosarja jatkuvat myös maaliskuussa. Koko lukuvuoden luentotarjontaan voit tutustua verkkokaupassamme. Kaikille avoimet luennot ovat maksuttomia ja ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ellei toisin mainita. Poikkeuksena ovat luennolle osallistuvat etäryhmät, joiden on ennakkoilmoittauduttava asiakaspalvelun sähköpostiin kansalaisopisto@kuopio.fi.
Osalle luennoista voit osallistua etänä Zoom-sovelluksen kautta.
Useista luennoistamme on saatavilla myös videotallenne, joka on vapaasti katsottavissa 13 vrk luennon jälkeen kansalaisopiston Peda.netissa. Lisätietoja luennoista ja etäosallistumisesta saat jokaisen luennon tiedoista.

To 2.3.2023 klo 10–11.30 
Senioriaamupäivä: Elintavat aivoterveyden tukena  
Puistokartano, B059 Kallavesi-sali, Puistokatu 20, Kuopio 
Samanaikainen etäluento https://bit.ly/kuopionkansalaisopistoluennot ja videotallenne.  
Anna Rosenberg, FT, erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL  
Suomalainen FINGER-tutkimus osoitti ensimmäisenä maailmassa, että monipuolinen elintapaohjelma ja muistisairauksien riskitekijöihin puuttuminen auttaa parantamaan ikäihmisten muistitoimintoja ja ehkäisemään niiden heikentymistä. 
Luennolla esitellään FINGER-elintapaohjelmaa ja tutkimuksen keskeisiä tuloksia. Lisäksi luodaan katsaus uusiin tutkimushankkeisiin, joissa FINGER-ohjelmaa on kehitetty hyödyntämällä muun muassa uutta teknologiaa elintapamuutosten tukena. 
 
Ti 14.3.2023 klo 18.30–20  
Minna Canth – Suvusta salongin saloihin 
Puistokartano, B059 Kallavesi-sali, Puistokatu 20, Kuopio 
Samanaikainen etäluento https://bit.ly/kuopionkansalaisopistoluennot ja videotallenne.  
Hanne Clander, sukututkija  
Minna Canth – Sanat hänestä eivät riitä yhteen lauseeseen. Nainen, jonka sukuhistoria on mielenkiintoinen. Sukuveri ja aatteet vievät vielä tänäkin päivänä. Salongin vieraista, salaisuuksiin ja serkkuihin. Luennolla katsastetaan rouva Canthin sukuhistoriaa, aviottomuutta, salongin saloja, juoruja ja Minnan elämää kunnioittaen hänen elämäntyötään. 
 
Ti 21.3.2023 klo 18.30–20 
Myötätuntoinen mieli  
Puistokartano, B059 Kallavesi-sali, Puistokatu 20, Kuopio 
Samanaikainen etäluento https://bit.ly/kuopionkansalaisopistoluennot ja ei videotallennetta  
Tuula Heiskanen, FM, psykoterapeutti  
Kuinka puhuttelet itseäsi? Epäonnistumisen ja kärsimyksen hetkinä soimaatko, piiskaatko ja arvosteletko itseäsi? Puhuisitko ystävällesi yhtä rumasti? 
Myötätunto ja itsemyötätunto ovat väkevä voima. Ne ovat tietoisuutta omista tunteista ja ajatuksista, armollisuutta, ymmärtämistä ja tekoja itsen ja toisten hyväksi. Huolenpitoa itsestä ja toisista. Myötätunnon ja itsemyötätunnon merkityksestä löytyy jo paljon tutkimustietoa. Myötätunto ja ystävällinen suhtautuminen niin itseä kuin toisiakin kohtaan lisää hyvinvointia ja myötätuntoa voi harjoitella. Tervetuloa kuulemaan! 
Yhteistyössä Pohjois-Savon Syöpäyhdistys. 
 
Su 26.3.2023 klo 12–13.30 
Vanhan ajan vuodenkierto, heinäkuu-lokakuu, etäluento 
Maaninkajärven koulu, auditorio, Maaningantie 49, Kuopio, etäkatsomo  
Samanaikainen etäluento https://bit.ly/3H2Uas6  ei videotallennetta. 
Hanne Clandèr, sukututkija Huom. luento on muutettu etäluennoksi ja Maaningalla on mahdollista seurata etäluentoa Maaninkajärven koulun auditoriossa. 
Maaseuturahvaan elämä on pohjautunut luonnon vuotuisen kierron seuraamisen. Kansanomaiset pyhät ja merkkipäivät ovatkin luonnonkierron ja sitä kautta perinteisen elämäntavan vuotuisia merkkihetkiä. Tämä luento on jatko maaliskuu – kesäkuun luentoon. Pääset kuulemaan mitä merkitsee, jos heinäkuussa aurinko laskee pilveen, mitä kertoi Heinä-Maijan päivä tai Ukon pyhä. Toivomme ennakkoilmoittautumista.  

Ti 28.3.2023 klo 18.30–20 
Sairaalasta kotiin  
Puistokartano, B059 Kallavesi-sali Puistokatu 20, Kuopio 
Samanaikainen etäluento https://bit.ly/kuopionkansalaisopistoluennot
ja videotallenne.  
Riitta Heikkinen, sairaanhoitaja, KYS  
Sydänpotilaan kotiutuminen on olennainen osa jokaisen potilaan sairaalajaksoa. Onnistuneen kotiutumisen tavoitteena on mahdollistaa potilaalle turvalliset lähtökohdat kotona selviytymiseen. 
Mitä sydänsairauden omahoito kotona tarkoittaa ja mitä tukea siihen tarvitaan? 
Yhteistyössä Savon Sydänpiiri. 

Lisätietoja luennoista voi lukea myös kotisivuiltamme.
 

Puhelinpalvelu sulkeutuu poikkeuksellisesti to 16.3.2023 klo 12
Puhelinpalvelumme 017 184 711 palvelee poikkeuksellisesti torstaina 16.3.2023 klo 10-12. Katso yhteystiedot Asiakaspalvelupiste Puistokartanossa ja puhelinpalvelu Kaikki kurssit ja ilmoittautuminen
Lue lisää
Osallistu ilmaisluennoillemme maaliskuussa! To 2.3.2023 klo 10  Senioriaamupäivä: Elintavat aivoterveyden tukena     
Hyvinvointia ja terveyttä -luentosarja, Senioriaamupäivät ja Maaningan luentosarja jatkuvat myös maaliskuussa. Koko lukuvuoden luentotarjontaan voit tutustua verkkokaupassamme. Kaikille avoimet luennot ovat
Lue lisää
Verkkokauppa, online store.
Tulossa tälle keväälle vielä yli 100 ilta- ja viikonloppukurssia
Tehdään yhdessä kiva kevät! Tervetuloa meidän loppukevään kursseillemme kokemaan oppimisen iloa ja harrastamisen hauskuutta. Tulossa vielä yli 100 mielenkiintoista ilta-
Lue lisää
Huom. aikataulumuutokset: puhelinpalvelu sulkeutuu to 2.3.2023 klo 12 ja vietämme talvilomaa 6.-12.3.2023
Huomioithan tulevat aikataulumuutokset!Puhelinpalvelumme 017 184 711 palvelee poikkeuksellisesti torstaina 2.3.2023 klo 10-12. Asiakaspalvelupiste Puistokartanossa ja puhelinpalvelu avautuvat talviloman jälkeen tiistaina
Lue lisää
Lähetä meille kurssitoiveesi NYT! Lukuvuoden 2023-2024 kursseille ilmoittautuminen alkaa toukokuussa.
Olethan jo lähettää meille kurssitoiveesi? Tee se nyt, sillä tulevan lukuvuoden 2023-2024  kurssisuunnittelu on nyt käynnissä! Mitä sinä haluaisit opiskella?
Lue lisää
Ilmaistapahtumat: Kalevalajuhla Tuusniemellä 26.2.23, Rautavaaralla Yhdessä parasta- tapahtuma 28.2.23 ja ilmaisluento Puistokartanossa 2.3.23
Osallistu tuleviin tapahtumiin! Jos ole Tuusniemen tai Rautavaaran suunnilla, piipahda ilmaistapahtumissa, joissa myös me olemme mukana. Puistokartanossa luennoidaan torstaina 2.3.2023
Lue lisää