Kielet

kielet2022

Kielikursseja ja kielitutkintoja

Kielikursseja juuris sinulle! Tiesitkö, että Kuopion kansalaisopistossa on lukuisia eri kielikursseja? Voit opiskella jopa 15 eri kieltä perus-, keski- ja ylimmällä tasolla. Haluatko sukeltaa kiinan tai japanin saloihin tai vahvistaa karjalaista kulttuuriperimääsi? Kielitarjottimeltamme löydät mm. lyhyitä teemakursseja italian kieliopista, kreikkaa ja portugalia verkossa sekä tukiviittomia lyhytkursseina. Tarjolla on myös lukuisia matkailukielen kielikursseja ja koko lukuvuoden kestäviä yleiskursseja. Ja osaa kielistä voit opiskella jopa etänä mistä päin maailmaa tahansa. Opiskelun päätavoitteena on käytännön kielitaito, jolla selviää kohdekielisessä maassa. Sisältönä kielen ohella voi olla myös maantuntemusta, historiaa ja kulttuuria. Lisäksi järjestetään erilaisia kansainvälisyyteen liittyviä tapahtumia. 

Tutustu Kuopion kansalaisopiston ilmoittautumis- ja perumiskäytänteisiin.

Registration video for courses at Kuopio’s Adult Education Centre. On this video you can orientate yourself with registration and cancellation for courses.

Video EN   |   Video RU   |   Video AR

Helpful information – terms of registration, cancellation and study information

Kielikursseja suunnittelevat

Marjo Markkanen, Merja Koponen ja Johanna Jussila. Voit olla yhteydessä heihin, jos sinulla on kurssitoiveita tai tarvitset opintoneuvontaa tälle ainealueelle.

Marjo Markkanen ja Merja Koponen kertovat kielen opiskelusta Kuopion kansalaisopistossa.

Sopiiko sinulle parhaiten opiskelu luokassa yhdessä muiden kanssa vai omalla kotisohvalla? Käykö sinulle opiskelu päivisin, iltaisin vai viikonloppuisin? Haluatko sitoutua koko lukuvuoden ajaksi vai oletko kiinnostunut lyhytkursseista? Haluatko edetä hitaasti vai nopeasti ja tehokkaasti?
Tarvitsetko suomen kielen kurssin, jossa edetään rauhallisesti, vai tähtäätkö YKI-testi?

Kielikukkanen, valitse sopiva kielikurssi

Valitse kielikurssi oman taitotasosi mukaan. Kuopion kansalaisopiston kielikurssit on määritelty yleisten kielitutkintojen ja Euroopan neuvoston kielitaitotasot mukaisesti. Helpota valintaasi Kielikukkasen terälehtisymbolien avulla. Vastaavat symbolit löytyvät kielikurssien esittelyteksteistä.

Yleiskurssi
Yleiskursseilla harjoitellaan kaikkia kielen osa-alueita: kuullun ja luetun ymmärtämistä, puhumista ja kirjoittamista. Usein käytetään oppikirjaa ja tehdään kotitehtäviä. Yleiskurssit etenevät tasolta toiselle pitkän tähtäimen periaatteella.

Keskustelukurssi
Keskustelukursseilla keskitytään suullisen vuorovaikutuksen kehittämiseen, yleensä ilman oppikirjaa.  Työskentelytavat tunneilla vaihtelevat ja usein opiskelijat voivat myös itse vaikuttaa keskusteltavien aiheiden valintaan. Opiskelun tavoitteena on parantaa kielen käytön varmuutta, sujuvuutta ja ääntämistä, sekä sanastoa ja käyttökieltä, esim. mielipiteen ilmaisua, valintaa ja käyttöä.

Täsmäkurssi
Täsmäkurssit on suunniteltu tiettyä asiakasryhmää, esim. lapsia varten. Kurssit ovat kaikille avoimia, mutta opettaja suunnittelee kurssin sisällön ja opetusmuodon asiakasryhmää silmällä pitäen. Tällaisia kursseja olisivat esimerkiksi ‘Norjan kieli sairaanhoitajille’.

Teemakurssi
Teemakursseilla kieltä opitaan jonkin tietyn teeman näkökulmasta. Ne voivat myös käsitellä jotain tiettyä kielen osa-aluetta, esim. ääntämistä, tai keskittyä tiettyjen aineiden väliseen yhteistyöhön (kitaratunnit espanjaksi).

Tehokurssi
Tehokursseilla opiskelu on tavoitteellista, tehokasta ja nopeaa. Kurssit ovat yleensä monimuotokursseja eli niillä käytetään verkkoalustaa ja opiskelija sitoutuu suorittamaan kotitehtäviä reaaliaikaisten tapaamisten välissä.  Kurssi voi sisältää tasotestin, jonka perusteella opiskelija hyväksytään kurssille.

Kuopion kansalaisopistossa voit opiskella seuraavia kieliä:

Voit tutustua kielten opiskeluun myös näiden podcastien kautta:

Kielikursseja maahanmuuttajille – Suomi ABC-koulutus, luku-ja kirjoitustaidon koulutusta

Helppojen arkielämän fraasien, suomen kielen kirjaimien ja luku- ja kirjoitustaidon opetusta maahanmuuttajille, joilla ei ole ollut mahdollisuutta opiskella omassa maassaan tai opintoja on ollut vähän ja suomen kielen opiskelu on vasta alkuvaiheessa. 120-240 h kestävä rauhallisesti etenevä Suomi ABC-koulutus on maksuton koulutus henkilöille, joilla on oleskelulupa ja kotoutumissuunnitelmassa maininta koulutuksesta. Suomen kielen kielikursseja, opistopalvelu.fi.

Hamza kertoo suomen kursseista

Aikuisten perusopetus

Lukutaitovaiheen opintojen tavoitteena on oppia käyttämään suomea helpoissa arjen tilanteissa ja oppia lukemaan ja kirjoittamaan lauseita ja lyhyitä tekstejä. Koulutus sisältää myös arjen matematiikkaa, tietoa yhteiskunnasta ja ympäristöstä sekä opinto-ohjausta. 760 h kestävä rauhallisesti etenevä koulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on ei ole opintoja omassa maassaan tai ne tarvitsevat vahvistamista ja suomen opinnot ovat alkuvaiheessa. Perusopetuksen alkuvaiheen opintojen (1070h) tavoitteena on antaa opiskelijalle lisää valmiuksia jatko-opintoihin tai työelämään niin suomen kielen (A2-taso), kuin matematiikan, yhteiskunta- ja ympäristöopin sekä englannin perusteiden osalta. Henkilökohtainen opiskeluohjelma. Perusopetus on kokopäiväopiskelijalla maksutonta ja sisältää opetuksen, oppimateriaalin ja lounaan. Edellytetään oleskelulupaa.