Käsityö

Kuopion kansalaisopisto käsityö, neljä opiskelijaa työnsä äärellä huonekalujen entisöintikurssilla.

Käsityö

Haluaisitko harrastaa käsitöitä? Kiinnostavatko käsityökurssit sinua: neulonta, kudonta, hopeatyö vai puukon takominen? Haluaisitko opetella kankaiden kuviointia tai puun työstämistä? Käsityökurssit painottuvat erilaisten työtapojen oppimiseen, oman työn suunnitteluun ja käytännönläheiseen tekemiseen. Voit itse valita, mitä teet omien mieltymystesi ja taitojesi mukaan. Kursseillamme opit uusia taitoja tai kertaat oppimaasi ja kehityt taitavaksi osaajaksi. Kurssien aiheet ja sisällöt syntyvät opiskelijoittemme toiveista ja ajankohtaisista teemoista. Monissa työtavoissa voit käyttää myös kierrätysmateriaaleja. Hyvä ilmapiiri ja yhdessä tekeminen innostavat oppimaan uutta ja edistävät hyvinvointiasi.

Jos sinulla on kurssitoiveita tälle ainealueelle, ole yhteydessä ainealueen suunnittelusta vastaaviin opettajiin.

Seuraa Kuopion kansalaisopiston käsityökursseja Instagramissa: kuopionkansalaisop_kasityo

Käsityökursseja eri aiheista

Kaipaatko haasteita ja uuden oppimista? Saatko mielihyvää käsillä tekemisestä ja ajatusten vaihtamisesta samanhenkisten ihmisten kanssa? Haluaisitko ilahduttaa läheisiäsi itse valmistamallasi käsityöllä? Näitä kaikkia ja paljon muuta voit toteuttaa kädentaitojen eri kursseilla – lyhyillä tai pidemmillä. Voit valita haluatko Iloa käsityöstä, Käsityötreffeille vai Mukavan tekemisen pajaan. Betonitöitä, himmelien valmistusta ja monia muita kiinnostavia aiheita opit lyhytkursseilla.

Ompelu ja vaatetus

Haluatko oppia ompelemaan? Onko haaveenasi tehdä persoonallinen sisustustekstiili tai omannäköinen ja -kokoinen vaate? Kestävän kehityksen hengessä itse ommeltu tuote on laadukasta lähituotantoa. Kursseilla voit tuunata, uudistaa, korjata tai ommella uutta. Työskennellessäsi käytät luovuutta ja ratkaiset erilaisten materiaalien ja työvaiheiden mukanaan tuomia ongelmia. Tärkeintä on ompelun riemu ja onnistumisen kokemukset.

Tilkkutyöt ja kirjonta

Oletko ihmetellyt miten tilkkutyöt syntyvät? Haluaisitko oppia ompelemaan värikkään peiton tai pehmeänsävyisen, kirjomalla koristellun tyynyn? Tilkkutyökursseilla opit värien yhdistelemistä ja sommittelua, tilkkupinnan ompelua ja kokoamista valmiiksi työksi. Jos sinua kiinnostaa materiaalien kierrätys, kankaanvärjäys tai kuviointi painamalla, kirjomalla tai applikoimalla, nämä työtavat sopivat yhdistettäväksi tilkkutöihin. Kursseilla saat luovia haasteita, suunnittelun ja tekemisen iloa yhdessä samanhenkisten tekijöiden kanssa!

Neule- ja lankatyöt

Mitä voit kuvitella tekeväsi langoista? Neule- ja lankatyöt pitävät sisällään runsaan määrän eri työtapoja: neulontaa, virkkausta, nypläystä, makrameesolmeilua ja nauhankudontaa. Kurssilla voit keskittyä tietyn työtavan opetteluun ja siinä kehittymiseen. Opit lukemaan ohjeita ja valitsemaan materiaalit ja työvälineet toivomasi lopputuloksen mukaan. Voit suunnitella malleja itse. Saat myös ideoita ja kannustusta opettajalta sekä toisilta samasta työtavasta innostuneilta opiskelijoilta.

Kudonta

Pidätkö värien harmoniasta ja seesteisyydestä vai voimaannuttavasta väri-ilottelusta? Haluaisitko kutoa perinteinen suomalaisen räsymaton, jonka raidat ovat syntyneet ekologisesti vanhoista vaatteista ja lakanoista? Tule kutomaan ja innostu. Tee juuri sen näköinen ja kokoinen huivi, matto tai muu tekstiili kuin haluat. Opit samalla tuntemaan olennaiset työvälineet ja materiaalit: viriön ja sukkulan sekä loimen ja kuteen. Puistokartanon kudonnan ohjauksessa (Puistokatu 20, Kuopio), Nilsiän ja Juankosken kursseilla voit opetella kutomaan modernilla RailReed-pirralla.
Tutustu Puistokartanon kudonnan ohjaukseen, Peda.net

Kankaanpainanta ja -värjäys

Nautitko väreistä ja niiden yhdistelemisestä? Haluaisitko lankoihisi huikeita väriliukumia tai pehmeitä luonnonvärejä? Haaveiletko itse ideoimistasi sisustus- tai vaatekankaista? Vai onko toiveenasi uudistaa vanhaa? Tätä kaikkea sinun on mahdollista tehdä erilaisilla kuviointimenetelmillä painaen, maalaten tai värjäten. Käytettävät värit ovat synteettisiä tai luonnonväriaineita. Kankaissa ja langoissa käytämme luonnonmateriaaleja. Kursseilla on rento ilmapiiri ja iloinen yhdessä tekemisen meininki.

Huovutus

Tutustu lampaanvillaan ja sen ainutlaatuisiin huopumisominaisuuksiin. Opettele erilaisia huovutustekniikoita perinteisestä märkähuovutuksesta neulahuovutukseen. Tykkäätpä työskennellä isosti tai tehdä pientä ja pikkutarkkaa, huovutuksesta löydät sopivan tavan toteuttaa itseäsi.  Suunnittele persoonallisia huopatuotteita päälle puettavaksi, sisustukseen tai käyttöesineiksi. Kursseilla voit huovuttaa huiveista ja hatuista tossuihin, seinävaatteista ja matoista pannunalusiin, lemmikin huopapesästä kännykkäpussukkaan.

Punonta

Haluaisitko syventyä punonnan maailmaan ja löytää materiaalien ja työtapojen laaja kirjon? Perinteiset materiaalit, paju, tuohi ja kaisla, ovat saaneet rinnalleen uudempia tulokkaita kuten paperin, metallilangat ja sähköjohdon. Perustekniikat opittuasi osaat soveltaa niitä eri materiaaleihin ja luoda uudennäköisiä sisustus- ja käyttöesineitä.

Paperi- ja massatyöt

Paperi on yksi ihmisen hienoimpia keksintöjä. Mutta mielletäänkö se liian arkipäiväiseksi ja helposti pois heitettäväksi. Taiteessa ja askartelussa paperi on mitä monipuolisin ja innostavin materiaali. Voit tehdä siitä koristeellisia, käytännöllisiä, kekseliäitä tai taiteellisia töitä. Kurssilla opit valmistamaan paperia tai muotoilemaan kolmiulotteisia tuotteita paperimassasta. Rasiat ja korit syntyvät taittelemalla ja punomalla ja kurssilla sinun on mahdollista oppia myös sitomaan kirjoja.

Korujen ja esineiden valmistus

Korujen valmistuksessa nautit hopean hillitystä hohteesta ja helmien hehkusta.  Saat iloa eri materiaaleista ja niistä syntyvistä viehättävistä muodoista. Inspiroivan työskentelyn ohessa tutustut erilaisiin työvälineisiin ja -tapoihin. Ekologista näkökulma löytyy, jos innostut uusiolasinsulatukseen tai perehdyt perhojen sidontaan. Vai uppoudutko sittenkin mieluiten mosaiikin monipuoliseen maailmaan, missä voit hyödyntää rikkinäiset astiat ja jäljelle jääneet laatat? Vai kurkkiiko puutarhassasi kohta metalliverkosta tehty kauris tai kurki?

Entisöinti ja verhoilu

Ovatko vanhat, rakkaat huonekalusi kuluneita ja uutta verhoilua vailla? Entisöinti- ja verhoilukursseillamme opit korjaamaan huonekalujasi perinteisiä työtapoja noudattaen. Opit koko ajan uutta, työskentely on hidasta, mutta mielenkiintoista, moni onkin jäänyt koukkuun tähän kiehtovaan harrastukseen. Materiaalit pidetään mahdollisuuksien mukaan alkuperäisen kaltaisina. Käytämme perinteisiä verhoilumateriaaleja, pystyjoustimia, meriheiniä ja jouhia.

Puutyöt

Haluaisitko suunnitella ja valmistaa kotiisi uuden kalusteen? Vai aloittaisitko mieluummin jostakin pienemmästä projektista, missä opit turvallista puuntyöstökoneiden käyttöä ja erilaisia työskentelytapoja? Kurssilla voit toteuttaa haaveitasi oman taitotasosi mukaan. Erilaiset materiaalit ja työstö- ja pintakäsittelymenetelmät tulevat vähitellen tutuiksi. Oma tyyli kehittyy kokemuksen karttuessa.

Metallityöt

Oletko kiinnostunut metallin työstämisestä? Taontakursseillamme perehdyt taonnan tekniikkaan, pajatyöskentelyyn sekä välineisiin. Voit valmistaa erilaisia metalliesineitä perinteisin sepän työmenetelmin. Puukon taontakurssilla valmistetaan puukko alusta loppuun omin käsin. Opit takomaan puukon terän, muotoilemaan ja heloittamaan kahvan sekä valmistamaan nahasta tupen. Monien työvaiheiden jälkeen omatekemä puukko on tekijälleen erinomainen käyttöesine, mutta myös tärkeä arvoesine. Samanhenkisten harrastajien seurassa into ja taidot lisääntyvät.