Kotitalous

Kuopion kansalaisopisto, kotitalouskursseja. Mies ottaa uunista leivonnaisia.

Kotitalouskursseja

Keittiöstä kuuluu nauru. Kotitalouskursseilla kuplii ilo, keittiössä on tekemisen meininki. Lopussa kiitos seisoo, kun herkuttelemme yhteisen pöydän ääressä. Tule mukaan hauskaan yhdessäoloon ja palkitsevan tekemisen pariin!   

Kotitalouden valikoimassa on mukaansatempaavia, herkullisia ja käytännönläheisiä kursseja erilaisiin tarpeisiin. Koko lukuvuoden mittaisilla kokkikursseilla kartutat taitojasi pitkäjänteisemmin mukavassa porukassa. Lyhytkurssit ovat puolestaan joustava tapa oppia ja osallistua. Tule mukaan edistämään terveyttäsi, tutustumaan kansainvälisiin keittiöihin ja opi yhdistämään ruokaa ja viiniä. Osallistu rohkeasti myös englanninkieliseen opetukseen ja kartutat samalla kielitaitoasi.  

Jos sinulla on kurssitoiveita tälle ainealueelle, ole yhteydessä ainealueen suunnittelusta vastaavaan opettajaan.

Löydät meidät myös Instagramista #kuopionkansalaisopisto_kotsa    

Kokkikurssit 

Makua ja iloa elämään! Kokkikurssimme kestävät koko lukuvuoden ja niillä ehdit perehtyä ruuanvalmistuksen saloihin ja pääset valmistamaan ja maistelemaan monenlaisia ruokia hyvässä seurassa. Suunnittelussa olemme huomioineet erityisesti miehet ja valikoimassamme on kursseja sekä aloittelijoille että pidempään kokkausta harrastaneille. Kokoonnumme yhdessä viikoittain, joka toinen viikko tai vielä harvemmin. Löydät varmasti itsellesi sopivan ryhmän. Tule rohkeasti mukaan, pääset näyttämään uudet taitosi myös kotona ja yllättämään läheisesi ja ystäväsi hyvällä ruualla.  

Kokataan kotiin vietävää  

Kokkaa meillä, herkuttele kotona! Kokataan kotiin vietävää -kurssilla valmistat ohjaajan suunnitteleman aterian ja leivonnaisen kotona nautittavaksi. Saat uusia ideoita, piristystä ja vaihtelua kotiruokaan. Varaamme sinulle tarvittavat raaka-aineet, ja ohjaaja neuvoo ruokien valmistuksessa. Ryhmäkokomme on enintään kahdeksan henkilöä. Sinulla on käytettävissä oma työpiste ja pienissä ryhmissä saat yksilöllisempää ohjausta. Kurssikokonaisuus on tarkoitettu kaikille ruuanvalmistuksesta kiinnostuneille aikuisille ja kokkaamaan pääsee lukuvuoden aikana perjantaisin 1–2 kertaa kuukaudessa.   

Hyvinvointia ruuasta  

Laatua lautaselle. Haluatko nauttia kasviksia monipuolisemmin ja oppia käyttämään uudenlaisia proteiininlähteitä? Ruoka on tärkeä hyvinvoinnin ja voimavarojen lähde. Ei ole yhdentekevää, mitä ruokaa syöt voidaksesi hyvin. Näillä kursseilla opit tekemään hyvinvointiasi edistäviä valintoja ja valmistamaan herkullisia aterioita terveellisistä raaka-aineista.  

Hyvinvointia ruuasta -kursseilla noudatetaan Laadukkaat ruokavalinnat –opetussuunnitelmaa. Suunnitelma on laadittu kansalaisopistojen kotitalousopetukseen, ja se pohjautuu valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin.  

Tutustu myös muihin Kuopion kansalaisopiston  Terveys ja hyvinvointi -kursseihin.

Kansainväliset keittiöt  

Lyhin tie maailmalle kulkee oman keittiön kautta! Innostutko Thaimaan lempeäntulisesta makumaailmasta vai illasta italialaisen ruuan äärellä? Haluatko oppia valmistamaan ihania susheja? Vai onko sinun juttusi lähteä kauhamatkalle Amerikkaan, jolloin pääset kokkaamisen lomassa kartuttamaan myös kielitaitoasi.   

Lukuvuoden tarjonnassa on monia yhden illan makumatkoja ympäri maailmaa. Kurssin aikana tutustut kohdemaan ruokakulttuuriin ja pääset kokkaamaan ja maistelemaan kyseisen maan parhaita ruokia. Kurssiruokien raaka-aineet ja valmistustavat ovat sellaisia, että voit toteuttaa ne helposti myös kotona.  

Leivonta ja juhlat   

Kaipaatko nostetta juhlaan vai haluatko oppia leipomaan kiireettä hapanjuurella ilman hiivaa?  Tule mukaan. Meillä on lyhytkursseja trendikkäistä juhlatarjottavista perinneleivontaan sekä suomeksi että englanniksi. Monille leivontakursseille myös alle 16-vuotiaat ovat tervetulleita.  

Muu ruuanvalmistus 

Ilmastoystävällistä arkiruokaa, parempaa retkiruokaa ja täydellisen kastikkeen metsästystä. Tätä kaikkea ja paljon muutkin opetellaan näillä käytännönläheisillä ja monipuolisilla lyhytkursseilla. Osa kursseista toteutetaan reaaliaikaisena etäopetuksena, jolloin voit kokkailla rennosti omassa keittiössäsi. 

Viini ja olut 

Hidasta hetkeksi ja pysähdy viinikursseillamme hyvien nautintojen äärelle. Peruskurssilla opit maistamaan ja tunnistamaan erilaisia viinejä ja perehdyt ruuan ja viinin yhdistämiseen. Syventävillä kursseilla lisäät osaamistasi eri teemojen avulla kuten viinien ympäristöystävällisyys tai termit viinien takana. Ruoka- ja viini-iltamme tarjoavat puolestaan kokonaisvaltaisia elämyksiä, jotka rakentuvat hyvästä ruuasta, hyvästä viinistä, mukavasta seurasta ja yhdessä tekemisen ilosta.  

Muut kotitalouden lyhytkurssit 

Kotitalouden muilla lyhytkursseilla vaihdetaan esiliina lenkkareihin tai kumppareihin ja lähdetään pois keittiöstä.  Sienimetsän aarteet odottavat löytäjiään ja villiyritit poimijoitaan. Ja jos olet kiinnostunut villiyrttien poimimisesta kaupallisesti, niin meillä voit suorittaa siihen tarvittavan poimijakoulutuksen.  

Hygieniakoulutus  

Hygieniapassilla pääset eteenpäin. Virallinen hygieniapassi tarvitaan monissa työtehtävissä ja siitä on hyötyä myös vapaaehtoistyössä. Passilla osoitat hallitsevasi hyvin elintarvikehygienian perusasiat.   

Saat Hygieniapassin suoritettuasi hyväksytysti Ruokaviraston hygieniaosaamistestin. Meillä voit osallistua pelkästään testiin tai ilmoittautua kurssille, joka sisältää testin lisäksi myös koulutusosion. Voit suorittaa testin myös englanniksi tai osallistua muulla kielellä tehtävään yksilölliseen erityistilannetestiin.