Ihminen, ympäristö ja yhteiskunta

Kuopion kansalaisopisto, ihminen, ympäristö ja yhteiskunta. Kuvassa Kuopion kauppahalli ja Veljmies-patsas.

Ihminen, ympäristö ja yhteiskunta

Menneisyys, nykypäivä ja tulevaisuus sekä ihmisen ja ympäristön vuorovaikutus. Näistä mielenkiintoisista teemoista rakentuvat laajat oppimiskokonaisuudet, jotka avaavat uusia näkökulmia mm. sukututkimukseen, talouteen, luontoon ja liikenteeseen. Kurssien tavoitteena on opettaa uusia taitoja, nostaa esille ajankohtaisia ilmiöitä ja teemoja sekä herättää keskustelua.    

Ainealueen suunnittelusta vastaa Ari-Pekka Väisänen. Voit olla yhteydessä häneen, jos sinulla on kurssitoiveita tälle ainealueelle.

Historia ja sukututkimus  

Sukututkimus-ja historiakursseilla sukellat ja oman sukusi saloihin ja löydät mielenkiintoiset tarinat omasta taustastasi. Opetellaan yhdessä lukemaan koukeroisia tekstejä ja tulkitsemaan vanhoja kirkonkirjoja ja avataan samalla ovi kotiseutusi paikallishistoriaan. Tutuksi tulevat myös aktiivinen kansalais- ja kuntalaistoiminta. Voit osallistua opetukseen joko luokassa tai olla mukana etänä omalta kotisohvaltasi mistä päin maailmaa tahansa.  

Talous

Onko säästäminen vaikeaa ja kuulostaako sijoittaminen liian monimutkaiselta? Tuntuuko tulevaisuuden suunnittelu ylivoimaiselta ja tarvitset käytännönläheistä apua varojesi hallintaan. Tule mukaan, opetellaan yhdessä sijoittamaan, säästämään ja suunnittelemaan eri tapoja varojen hoitoon.   

Asuminen  

Lisätään yhdessä kotisi viihtyvyyttä ja suunnitellaan toimivia sisustusratkaisuja. Luo itsellesi kaunis ja turvallinen koti helposti kätevillä, toimivilla ja edullisilla vinkeillä. Sisustaminen ei ole vakavaa, pääset pitkälle jo karsimalla tavaroita ja järjestämällä ne toimivammin.   

Luonto ja ympäristö  

Liiku luonnossa, tunnista eläimiä ja opettele erätaitoja. Retkeilyä, metsästystä, lintuja ja luonnon rauhaa vastuullisesti eri näkökulmista.   

Puutarhanhoito  

Pidätkö kasveista, mutta tuntuuko sinusta, että kasvit eivät pidä sinusta? Laitetaan yhdessä “kädet multaan” ja opetellaan puutarhan hoitoa sen perustamisesta ylläpitoon. Tutustutaan samalla eri lajeihin ja jaetaan toisillemme hyviä kasvatusvinkkejä ja uusia ideoita.  

Vesiliikenne  

Liiku vesillä turvallisesti ja tunne reitit sekä meriteiden säännöt. Kurssien päätteeksi voit suorittaa Suomen Navigaatioliiton laivuritutkinnot (Saaristo- tai Rannikkolaivuri).  

Muu liikenne 

Liikenneturvallisuus on meidän jokaisen vastuulla. Vältä vaaratilanteet mm. huoltamalla mopot ja polkupyörät hyvään ajokuntoon sekä noudattamalla meille annettuja säädöksiä.   

Muu ihminen, ympäristö ja yhteiskunta

Elämän kirjoa eri asioista, teemoista ja elämäntilanteista. Opitaan uusia taitoja ja hankitaan tietoa monipuolisesti meitä koskettavista ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvistä seikoista.