Kurssimaksujen maksaminen, alennukset, kurssipaikan peruminen ja peruuntuminen

Kuopion kansalaisopisto, ilmoittautumis- ja perumisehdot. Pitkätukkainen tyttö katsoo kameraan. Tytön vieressä oksia pullossa.

Kurssimaksujen maksaminen, alennukset, kurssipaikan peruminen ja peruuntuminen

Lue Kuopion kansalaisopiston ilmoittautumis-ja perumisehdot  kokonaisuudessaan ennen ilmoittautumista. Lisätietoa ilmoittautumisesta ja opiskelusta.

Kuopion kansalaisopiston verkkokaupasta löytyvät koko toimialueen kurssitarjonta ja kurssien maksaminen, osoitteesta opistopalvelut.fi/kuopio  Tutustu kursseihin ja ilmoittaudu mukaan ostoskorin kautta. Voit ilmoittautua myös Puistokartanon asiakaspalvelupisteessä, Puistokatu 20, Kuopio tai puhelimitse 017 184 711.

Tutustu videon avulla Kuopion kansalaisopiston ilmoittautumis- ja perumiskäytänteisiin.

Registration video for courses at Kuopio’s Adult Education Centre. On this video you can orientate yourself with registration and cancellation for courses.

Video EN | Video RU | Video AR

Helpful information – terms of registration, cancellation and study information

Kurssimaksujen maksaminen

Verkkomaksaminen
Verkkokauppa-ilmoittautumisen yhteydessä voit maksaa kurssimaksun verkkopankissa. Työsuhde-etumaksuun oikeuttavan kurssin voit maksaa verkossa myös ePassilla tai Smartumilla.

Mikäli olet oikeutettu alennukseen tai haluat maksaa muilla työsuhde-eduilla, älä maksa verkossa.
Alennuksista ja muista työsuhde-etumaksuista on aina oltava yhteydessä asiakaspalveluun joko puhelimitse 017 184 711 tai asioimalla asiakaspalvelussa. Yhteydenotto on tehtävä viimeistään syyslukukaudella 21.9.2023 ja kevätlukukaudella 25.1.2024 tai kurssin alkamispäivänä. Myöhässä tullut yhteydenotto ei oikeuta maksun tai alennuksen hyväksymiseen. Yhteydenoton jälkeen voimme pyynnöstä lähettää sinulle sähköpostiisi verkkomaksamista varten maksulinkin, jossa on huomioitu alennukset ja työsuhde-edut.

Jos linkitettyä kurssimaksua ei ole maksettu eräpäivään mennessä, lähetämme sinulle laskun. Mikäli verkossa maksamasi kurssi perutaan opiston toimesta, otamme yhteyttä verkkopankissa maksetun kurssimaksun palautuksesta tai ePassi/Smartum-verkkomaksun siirtämisestä toisen kurssin maksuun. (kts. Maksaminen työsuhde-edulla). Mikäli itse perut ilmoittautumisen maksuttomana perumisaikana, ota yhteyttä asiakaspalveluun edellä mainittujen maksujen palautuksesta/siirtämisestä toisen kurssin maksuun.

Verkkopankissa maksetun kurssimaksun palauttamista varten sinun tulee ilmoittaa pankkitilinumerosi kurssilaskutuksen sähköpostiin kansalaisopisto.kurssimaksut@kuopio.fi. Palautus näkyy pankkitilillä kuukauden kuluessa.

Maksaminen laskulla
Lähetämme laskun kurssin alkamisen jälkeen, mikäli et ole maksanut verkossa. Jokainen kurssi ja osallistuja laskutetaan erikseen. Laskussa on huomioitu todistetut alennukset ja työsuhde-eduilla suoritetut maksut.

Alennuksista ja työsuhde-etumaksuista on aina oltava yhteydessä asiakaspalveluun, joko puhelimitse 017 184 711 tai asioimalla asiakaspalvelussa. Laskun maksamatta jättäminen tai se, ettei ole osallistunut kurssille, ei ole perumista eikä oikeuta laskun mitätöintiin. Kansalaisopistolla ei ole velvollisuutta hyväksyä / hyvittää maksuohjeiden vastaisesti tehtyjä maksuja. Laskun saamisen jälkeen siihen ei myönnetä enää alennuksia eikä sitä voi maksaa työsuhde-eduilla eikä lahjakorteilla.

Mikäli kurssin läsnäololistassa oleva opiskelija ei ole ilmoittautunut kurssille, kansalaisopistolla on oikeus tehdä ko. opiskelijan ilmoittautuminen kurssille ja opiskelija on velvollinen maksamaan koko kurssimaksun.

Opiskeluoikeuden menettäminen
Kurssilaskun maksamisen laiminlyöminen aiheuttaa opiskeluoikeuden menetyksen. Kansalaisopistolla on oikeus perua ko. opiskelijan aiemmin tehdyt ilmoittautumiset tuleville kursseille, mikäli lasku/laskuja on maksamatta. Maksamattomista kurssilaskuista seuraa 5 € maksumuistutus, jonka jälkeen lasku siirtyy perintään.

Maksaminen työsuhde-edulla
Työnantajan työntekijälleen myöntämät työsuhde-edut ovat henkilökohtaisia ja niitä voi käyttää verottajan määrittelemään omaehtoiseen liikunta- ja kulttuuritoimintaan.

Maksuvälineenä käyvät työsuhde-edut ovat

 • SmartumPay
 • Smartum-verkkomaksu
 • Smartum -setelit
 • Edenred-kortit
 • Edenred-mobiilimaksu
 • Virikesetelit
 • ePassi-mobiili
 • ePassi-verkkomaksu
 • ePassi-puhelinnumerolla kertaveloitus
 • Tyky-setelit

Verkkokauppa-ilmoittautumisen yhteydessä voit maksaa kurssimaksun verkossa ePassi- tai Smartum-verkkomaksulla.

Muilla työsuhde-eduilla maksaessasi sinun tulee olla yhteydessä puhelimitse 017 184 711 viimeistään syyslukukaudella 21.9.2023 ja kevätlukukaudella 25.1.2024 tai kurssin alkamispäivänä. Tämän jälkeen työsuhde-etumaksuja ei oteta vastaan.

Syksyn ja kevään kurssimaksun voit maksaa yhtä aikaa syksyllä.

Edenred-, SmartumPay- ja ePassi-mobiilimaksut sekä ePassin puhelinnumerolla tunnistettavat maksut otetaan ensisijaisesti vastaan puhelimitse. Kansalaisopistolla ei ole velvollisuutta hyväksyä maksuohjeiden vastaisesti tehtyjä maksuja.

Jos kurssi peruuntuu tai perut kurssipaikan maksuttomana perumisaikana, työsuhde-edulla maksettua maksua ei palauteta. Maksun voit siirtää toisen kurssin maksuun. Syyslukukauden kurssimaksun voi siirtää saman syksyn tai seuraavan kevätlukukauden kurssin kurssimaksuun. Kevätlukukauden kurssimaksun voi siirtää saman kalenterivuoden kurssin kurssimaksuun. Jos kansalaisopisto peruu kurssin, otamme sinuun yhteyttä työsuhde-etumaksun siirtämisestä toisen kurssin maksuun. Jos itse perut kurssipaikan maksuttomana perumisaikana, ole yhteydessä välittömästi asiakaspalveluun työsuhde-etumaksun siirtämisestä.

Työsuhde-edulla voit maksaa seuraavien ainealueiden kurssimaksuja (ei materiaali- tms. maksuja):

 • kirjallisuus ja ilmaisutaito
 • kielet
 • kuvataide
 • kädentaidot
 • Puistokartanon kudonnan ohjaus
 • liikunta
 • tanssi
 • terveys ja hyvinvointi (osa kursseista)
 • liikunnan ja tanssin kertaliput
 • musiikki
 • lapset ja aikuiset yhdessä kursseilla aikuisen kurssimaksuosuuden

Työsuhde-edulla et voi maksaa seuraavien ainealueiden kurssimaksuja:

 •  ihminen, ympäristö ja yhteiskunta
 • kotitalous
 • terveys ja hyvinvointi: mm. ensiapu, muistikoulut
 • tietotekniikka
 • kielitutkinnot
 • tutkintoon johtavat koulutukset
 • kokataan kotiin vietäväksi -ohjaus
 • kurssien materiaali- tms. maksuja (verottajan ohje)

Kuopion kansalaisopiston ja Kuopion kaupungin lahjakorteilla maksaminen
Kansalaisopiston kursseja ja materiaalimaksuja voi maksaa kansalaisopiston omalla lahjakortilla ja Kuopion kaupungin lahjakortilla. Lahjakortilla maksava ilmoittautuu valitsemalleen kurssille verkkokaupassa, puhelimitse tai Puistokartanon asiakaspalvelupisteessä. Lahjakortilla maksaminen tulee tehdä Puistokartanon asiakaspalvelupisteessä viimeistään syyslukukaudella 21.9.2023 ja kevätlukukaudella 25.1.2024 tai kurssin alkamispäivänä. Tämän jälkeen lahjakortilla maksamista ei hyväksytä.

Alennukset kurssimaksusta

Todista alennusoikeus ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun jokaisen ilmoittautumisen yhteydessä viimeistään syyslukukaudella 21.9.2023 ja kevätlukukaudella 25.1.2024 tai kurssin alkamispäivänä. Tämän jälkeen alennuksia ei myönnetä.

Yksi alennus/kurssi. Alennukset koskevat kurssimaksun osuutta, ei kurssin materiaaleja, koneen kunnossapito- tms. maksuja. Yksilö- sekä pienryhmäopetuksesta ei myönnetä alennuksia. Mikäli kurssin tekstissä on maininta ”ei alennuksia”, kurssi ei oikeuta alennuksiin.
Alennuksen todistamisen jälkeen, voimme pyynnöstä lähettää sinulle maksulinkin sähköpostiisi verkkomaksamista varten. Opistolla ei ole velvollisuutta hyväksyä määräajan jälkeen toimitettuja todistuksia alennusoikeudesta.

Kun olet ilmoittautunut jo alkaneelle kurssille, ota yhteyttä asiakaspalveluun, jos olet oikeutettu alennuksiin.

Työttömyysalennus 50 %
Todistetaan TE-toimiston sähköisellä Oma asiointi -lomakkeella tai työttömyys/lomautuspäätöksellä viimeistään syyslukukaudella 21.9.2023 ja kevätlukukaudella 25.1.2024 tai kurssin alkamispäivänä. Todistuksen työttömyydestä voit lähettää myös sähköpostilla: kansalaisopisto.asiakaspalvelu@kuopio.fi
Alennuksen todistamisen ajankohdaksi katsotaan aika, jolloin viesti on saapunut kansalaisopiston sähköpostiin.

Jokaisen ilmoittautumisen yhteydessä työttömyys on todistettava uudelleen.
Pelkkä työtön-merkintä verkkokaupassa ilmoittautumisen yhteydessä ei oikeuta alennukseen.

Opintosetelialennus
Kursseilta, joissa on merkintä: “Tämä kurssi on opintosetelikurssi.”, voi saada opintosetelialennuksen.

Opintosetelialennukseen ovat oikeutettuja

 • eläkeläiset, jotka eivät ole ansiotyössä
 • maahanmuuttajat, joilla on kotikunta Suomessa

Kurssi on ilmainen, 10 € alennus kurssimaksusta tai 1 € alennus kudonnan ohjauksen päivämaksusta. Ilmoittautumisen yhteydessä alennusoikeus ilmoitetaan vastaamalla alennusta koskevaan lisäkysymykseen “kyllä”. Jos olet alle 64-vuotias eläkeläinen, varaudu pyydettäessä todistamaan alennusoikeutesi.

Sisaralennus alle 17-vuotiaille lapsille ja nuorille
Yksi täysi kurssimaksu oikeuttaa muut sisarukset yhteen 50 % alennukseen. Alennuksen saaminen edellyttää huoltajalta opistossa opiskelevien sisarusten nimien ilmoittamista asiakaspalveluun viimeistään syyslukukaudella 21.9.2023 ja kevätlukukaudella 25.1.2024 tai kurssin alkamispäivänä.

Liikkis-ranneke alle 20-vuotiaille kuopiolaisille lapsille ja nuorille
10 € alennus Kuopion kaupunki- ja maaseutualueilla järjestettävien lasten ja nuorten kurssien kurssimaksuista Liikkis-rannekkeella. Alennuksen saaminen edellyttää yhteydenottoa asiakaspalveluun viimeistään syyslukukaudella 21.9.2023 ja kevätlukukaudella 25.1.2024 tai kurssin alkamispäivänä.

Kaikukortti, lue lisää www.kuopio.fi
Kursseihin, joissa on merkintä ”Kaikukorttia voi hyödyntää tällä kurssilla”.

 • käy lasten ja aikuisten yhteisille kursseille, jos osallistuvalla aikuisella on kortti
 • kortinhaltijalle max. 2 kurssia/kortin voimassaoloaika
 • ei käy materiaalimaksuihin
 • ei käy alle 16-vuotiaille suunnattuihin lasten ja nuorten kursseihin

Kortin käyttäminen edellyttää ilmoittautumista asiakaspalveluun puhelimitse, puh. 017 184 711 tai käymällä asiakaspalvelussa jokaisen ilmoittautumisen yhteydessä.

Kurssipaikan peruminen ja kurssin peruuntuminen

Mikäli opiskelija haluaa perua kurssipaikkansa, tulee se tehdä joko sähköpostilla, verkkokaupassa, puhelimitse tai asioimalla asiakaspalvelussa. Perumista ei voi tehdä opettajalle.

Perumisajankohdasta riippuen, peruminen on maksutonta tai maksullista. Maksuton peruminen päättyy 6 vrk ennen kurssin alkamista, ellei kurssin tiedoissa ole toisin mainittu. Jos kurssin viimeinen maksuton perumispäivä on perjantai – maanantai tai arkipyhä, asiakaspalvelussa peruminen on tehtävä edeltävänä arkipäivänä.

Maksuttoman perumisajan jälkeen opiskelija maksaa kurssimaksun kokonaan, myös silloin, kun hän jättää tulematta kurssille tai keskeyttää sen. Maksuton peruminen on mahdollista, jos kurssin paikka tai aika muuttuu oleellisesti. Mahdollinen opettajan vaihdos tai opiskelijan taitotasoon soveltumaton kurssi ei oikeuta maksuttomaan perumiseen.

Peruminen verkkokaupassa opistopalvelut.fi/kuopio
Verkkokauppa-ilmoittautumisen voi perua verkkokaupassa maksuttomana perumisaikana. Perumista varten tarvitaan seuraavat tiedot: kurssin numero, puhelinnumero tai sähköpostiosoite sekä ilmoittautumisen yhteydessä saamasi ilmoittautumistunnus.

Peruminen sähköpostitse kansalaisopisto.asiakaspalvelu@kuopio.fi
Viestissä on mainittava

 • opiskelijan nimi
 • puhelinnumero
 • peruttavan kurssin numero
 • kurssin nimi

Perumisen ajankohdaksi katsotaan aika, jolloin viesti on saapunut kansalaisopiston sähköpostiin kansalaisopisto.asiakaspalvelu@kuopio.fi
Peruminen puhelimitse puh. 017 184 711 puhelinpalvelun aukioloaikoina.

Peruminen terveydellisistä syistä
Maksuttoman perumisajan jälkeen kurssipaikan peruminen terveydellisistä syistä edellyttää yhteydenottoa asiakaspalveluun. Koko lukukauden pituisesta kurssista veloitetaan perumiseen mennessä pidetyt kerrat ja toimistomaksu 15 €. Jos kurssin tuntimäärästä 50 % on pidetty, kurssimaksu veloitetaan kokonaan. Lyhytkurssin peruminen terveydellisistä syistä on tehtävä viimeistään kurssin alkamispäivästä seuraavana arkipäivänä, jolloin perumisesta veloitetaan materiaalimaksu, jos se sisältyy kurssimaksuun.

Opetuskertojen tai kurssin peruuntuminen
Kurssi toteutetaan, jos kurssin minimiopiskelijamäärä täyttyy viimeistään 6 vrk ennen kurssin alkua.
Kurssin peruuntumisesta, opetuskerran muutoksesta / peruuntumisesta tiedotetaan ilmoittautuneille tekstiviestillä tai sähköpostilla. Yhden opetuskerran peruuntuminen ei oikeuta maksun palautukseen. Peruuntuneet opetuskerrat pyritään pitämään myöhemmin lukukauden aikana. Opisto ei vastaa opistosta riippumattomista syistä johtuvista peruuntumisista tai opetusmuodon muutoksista.

Kursseilla tehtävät työt

Kansalaisopistolla opiskellen tehtävät kädentaitojen ja kuvataiteen työt ja teokset on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijan omaan käyttöön. Selkeästi myyntiin tähtäävä työskentely ja suurten sarjatöiden valmistus ei ole sallittua.

Kuopion kaupungin Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta hyväksyi Kuopion kansalaisopiston ilmoittautumis-ja perumisehdot 19.4.2023  Tekstilisäys, Kaikukortti 7.2.2024