Uutiset

Vanhustenviikkoa vietetään 2.-9.10.2022. Tervetuloa, paljon ilmaistapahtumia!

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 aina lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, ja sitä seuraava viikko on perinteisesti ollut Vanhustenviikko. Tänä vuonna Vanhustenviikkoa vietetään 2.-9.10.2022 teemalla Yhdessä luontoon – joka iän oikeus. Vanhustenviikon tapahtumiin on mahdollista osallistua myös Kuopiossa.

Kuopiossa Vanhustenviikon ohjelmasta vastaavat Kuopion kansalaisopisto ja Kuopion kaupungin liikunnanohjaajat. Tulossa on monia mielenkiintoisia luentoja ja paljon mukavaa yhdessä tekemistä.

Ohjelmat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia – eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakolta.

Viikko alkaa maanantaina 3.10.2022 Nojatuolimatkalla Italiaan. Puistokartanon Kallavesi-salissa tutustutaan klo 14.30–16 italialaiseen tapakulttuuriin ja elintapoihin italian kielen opettajan Sara Zuffan johdolla. Suomenkielisen luennon aikana saadaan myös maistiaisia Italian kielen yleispiirteistä ja ääntämisestä. Luento lähetetään myös etänä. Maanantaina on mahdollista osallistua myös tuolijoogaan Kuopion pääkirjaston aikuistenosastolla joogaopettaja Pirkko Rahkosen johdolla klo 15–15.45.

Tiistaina 4.10.2022 keskitytään puolestaan taiteeseen ja taidehistoriaan. Kuvataideopettaja Juha-Pekka Pohjalaisen luennolla Miten ihmiset on tehneet havaintoja? uppoudutaan tapoihin nähdä ja siirtää tulkintoja muille. Puistokartanon Kallavesi-salissa klo 14.30–16 olevaa luentoa ei lähetetä etänä.

Keskiviikon 5.10.2022 aiheena on liikunta ja ravinnosta saatavat hyödyt. Liikunnanopettaja Heikki Vänskän Puistokartanon Metsäluokassa klo 12.30–14 pidettävä luento on suunnattu erityisesti ikäihmisille ja siihen voi osallistua myös etänä.

Senioriaamupäivän luentosarja jatkuu torstaina 6.10.2022 aiheella Korjausneuvonta tutuksi. Kotona asumista voidaan helpottaa arkiteknologian avulla. Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Timo Pakkanen kertoo luennolla mm. haettavista korjausavustuksista. Puistokartanon Kallavesi-salissa klo 10 alkava luento lähetetään myös etänä. Viikon toinen Pirkko Rahkosen vetämä tuolijoogasessio on niin ikään torstaina klo 12.30–13.15Kuopion pääkirjaston aikuistenosastolla.

Vanhustenviikko huipentuu Kuopiossa perjantaina 7.10.2022 Puijonlaaksossa pidettävään Hyvinvointia luonnosta -ulkoilutapahtumaan. Tapahtuma alkaa klo 9.30 Sammakkolammen kirkon puoleisella rannalla, ja siitä vastaavat liikunnanopettaja Jaana Kurki Kuopion kansalaisopistosta ja kaupungin senioriliikunnanohjaajat Carita Randelin-Kauppinen ja Petra Haverinen. Osallistujien toivotaan pukeutuvan sään ja kelin mukaisesti.

Vanhustenviikkoa juhlitaan Maaningalla nostalgiatanssien merkeissä

Vanhustenviikolla 2022 tanssitaan Tuovilanlahdessa! Nostalgiatanssit Tuovilanlahden nuorisoseurantalolla perjantaina 7.10.2022 klo 18–21.
Tunnelmalliset vanhan ajan tanssit tanssittaa maaninkalainen, Kuopion kansalaisopiston alaisuudessa harjoitteleva, Musiikkiryhmä Rubato, johtajanaan Petra Lisitsin-Mantere. Liput tansseihin vain 5 €. Yhteistyössä Tuovilanlahden nuorisoseura ja Kuopion kansalaisopisto.

Kuopion ja Maaningan lähitapahtumien lisäksi Peda.netissä on avoinna senioreille suunnattu tietopankki osoitteessa https://bit.ly/KKOvanhustenviikko22 koko juhlaviikon ajan. Tietopankki avautuu sunnuntaina 2.10.2022 heti aamusta. 

Tulossa kaksi ilmaisluentoa: Nenän hajuepiteeli ilmansaastealtistuksen eturintamassa – portti aivoihin? tiistaina 4.10.2022 ja Korjausneuvonta tutuksi torstaina 6.10.2022
Hyvinvointia ja terveyttä -luento Meidän seuraava Hyvinvointia ja terveyttä -luentomme käsittelee tieliikenteen tuottamien päästöjen vaikutuksia terveyteemme. Voiko näitä tutkia laboratoriossa
Lue lisää
Ilmaisluento sydän- ja verisuonitaudeista ti 27.9.2022 klo 18.30
Sydän- ja verisuonitaudit ovat niin perimä- kuin elintapaperäisiä sairauksia, joiden syntyyn voidaan usein vaikuttaa elintavoilla. Tule mukaan ti 27.9.2022 klo
Lue lisää
Vanhustenviikkoa vietetään 2.-9.10.2022. Tervetuloa, paljon ilmaistapahtumia!
Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 aina lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, ja sitä seuraava viikko on perinteisesti ollut
Lue lisää
Maaningan oma ilmaisluentosarja Vanhan ajan vuodenkierto alkaa sunnuntaina 25.9.2022
Maaninkalaisen Jouni Piiraisen vetämä ilmaisluentosarja Vanhan ajan vuodenkierto alkaa sunnuntaina 25.9.2022 klo 12 Maaninkajärven koulun auditoriossa. Ensimmäisessä osassa keskitytään marras-helmikuun
Lue lisää
20.9.2022 ilmainen etäluento Auta jokaista lasta ja nuorta kukoistamaan koulussa positiivisella pedagogiikalla
Terveyttä- ja hyvinvointia luentosarja jatkuu 20.9.2022. Tervetuloa kurkistamaan positiivisen pedagogiikan teoriakehyksessä käytännön kouluarjen ilmiöihin ja hyvinvointiopetuksen interventioihin. Positiivinen pedagogiikka ja
Lue lisää
Ilmaisluento Koronavirus sisäilmassa ja sen torjuminen ti 13.9.2022 ja Maaningalla Senioriaamupäivän yhteiskatselu ke 14.9.2022
Tiistaina 13.9.2022 klo 18.30–20 kuullaan Puistokartanon Kallavesi-salissa mielenkiintoinen Hengityssäätiön ja Kuopion Seudun Hengitysyhdistys ry:n ja Kuopion kansalaisopiston yhteistyöluento Koronavirus sisäilmassa
Lue lisää