Uutiset

Jäniksen vuosi – viimeinen esitys 3.3.2022 klo 18

Pitkä odotus palkittiin helmikuun 17. päivänä, kun Kuopion kansalaisopiston teatteriryhmä Ilon kautta nousi Ohjelmaravintola Maxim näyttämölle ja Johanna Leksiksen ohjaama Jäniksen vuosi eli maagisrealistinen oodi nisäkkäille sai vihdoinkin ensi-iltansa.

Korona peruutti Jäniksen vuoden alkuperäisen ensi-illan keväällä 2020, mutta nyt kokoontumisrajoitusten muututtua Kuopion kansalaisopiston ilmaisutaidon opiskelijat pääsivät vihdoinkin yleisön eteen. 

Jäniksen vuosi on kirjailija Arto Paasilinnan tunnetuin, vuonna 1975 julkaistu romaani. Nyt ensi-iltansa saavan näytelmän tarina poikkeaa kuitenkin alkuperäisestä.

– Näytelmämme on moderni, maagisrealistinen tulkinta Paasilinnan teoksesta, Leksis kertoo.

– Aihe ja teemat ovat samoja. Päähenkilö ja hänen matkansa ovat samoja, mutta näytelmän dramatisoijat, Esa Leskinen, Sami Keski-Vähälä ja Kristian Smeds, tekivät romaanista omannäköisensä näyttämöversion, josta minä olen nyt tehnyt oman sovitukseni.

Näytelmän maagisrealistinen tyyli mahdollistaa myös sen, että useampi henkilö voi esittää Vatasta.

– Meidän versiossamme häntä esittää peräti seitsemän eri näyttelijää ja Vatanen voi olla kuka vain: mies tai nainen, se tavan Vatanen, Leksis toteaa.

– Nämä seitsemän Vatasta ovat toisena hetkenä tarinankertojia ja toisaalta myös jäniksiä. Jänis on Vatasen toinen minä ja kertoja on Vatanen itse.

Leksis on erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa seitsemästä Vatasesta.

– Tämä sopii erinomaisesti näytelmän surrealistiseen ja unenomaiseen maailmaan. Ydinaihe korostuu ja päähenkilöön tulee monia eri puolia.

Ohjaaja kiittää Ilon kautta -teatteriryhmänsä harrastajanäyttelijöitä.

– Kaikki ovat olleet innolla mukana tässä pitkässä prosessissa. He ovat erittäin lahjakkaita ja muuntautumiskykyisiä. Mukana on niin konkareita kuin ensikertalaisiakin. Kaikki omistautuvat täysillä näytelmän tekemiseen ja auttavat ja tukevat toisiaan. Ryhmähenki on loistava ja se näkyy ja kuuluu lopputuloksessa. Odotamme kovasti esityksiämme.  

Viimeinen esitys Ohjelmaravintola Maximissa to 3.3.2022 klo 18. Liput esitykseen ovat 15 euroa ja niitä voi varata puhelinnumerosta 044 9800 533.

Nappaa tästä vinkkejä, ota uusi verkkokauppan käyttöön!
Koulutussuunnittelija Ari-Pekka Väisänen näyttää sinulle videolla, kuinka voit selata ja ilmoittautua kursseille kansalaisopiston uuden verkkokaupan avulla. Uusi verkkokauppa avautuu osoitteessa
Lue lisää
Lukuvuosi on päättynyt ja asiakaspalvelu jää kesätauolle. 2022-2023 luennot, tapahtumat ja opetus alkavat elokuussa.
Lukuvuosi on päättynyt ja uusi lukuvuosi 2022-2023 alkaa pääsääntöisesti maanantaina 29.8.2022. Asiakaspalvelu viettää kesätaukoa 17.6.-8.8.2022. Myös Puistokartanon kudonnan ohjaus on
Lue lisää
Kurssitarjonta ja ilmoittautuminen lukuvuodelle 2022-2023 on alkanut.
Kurssitarjonta lukuvuodelle 2022-2023 Lukuvuodelle 2022-2023 on tulossa lähes 2000 kurssia eri ainealueille. Osaan kursseista voit tutustua jo nyt uudessa verkkokaupassamme
Lue lisää
Kesän 2022 aukioloajat: Asiakaspalvelu, puhelinpalvelu ja kurssilaskutus.
Kuopion kansalaisopisto kesän 2022 aukioloajat https://kansalaisopisto.kuopio.fi kansalaisopisto@kuopio.fi  Kurssit ja ilmoittautuminen avoinna netissä 24/7  Uudessa  verkkokaupassa https://uusi.opistopalvelut.fi/kuopio Vanhassa verkkokauppanäkymässä Puistokartanon asiakaspalvelupiste, Puistokatu 20, Kuopio
Lue lisää
Kuopion kansalaisopiston valokuvauskilpailu harrastajavalokuvaajille – Meidän sininen Kallavesi
Valokuvauskilpailu harrastajavalokuvaajille. Kuopion kansalaisopisto julistaa valokuvauskilpailun, jonka aiheena on Kallavesi, yksi kotiseutumme ihanimmista helmistä. Sen väreilevä keväinen ja kesäinen pinta
Lue lisää
Kesäkursseja ukrainalaisille Kuopion kansalaisopistossa
1. Arkisuomea ukrainalaisille 6.–10.6.2022 ma-pe klo 10–14, 23 h, 0 €, opettaja Tea Julkunen. Opi esittelemään itsesi, tervehdyksiä, esim. mitä
Lue lisää