Vähennä ruokahävikkiä, kokkaa leipäpaistos Anun reseptillä.
Jäikö sinulta leipä syömättä viikonloppuna? Ei hätää, näin hyödynnät kuivahtaneet jämät helposti leipäpaistoksessa. Tiesitkö muuten, että leipää heitetään vuosittain roskiin n. 4 kg henkilöä kohden.
Reseptin kokosi meille hävikkiruoan vähentämiseksi kotsanope Anu.
Leipäpaistos
Leipäseos:
n. 5 dl kuivahtanutta vaaleaa tai sekaleipää kuutioina
2 kananmunaa
2 ½ dl maitoa tai kermapurkin jämät
suolaa
mustapippuria
1 tl Herbes de Provence -mausteseosta/mieleistä yrttimaustetta
Höysteet:
Lisäksi makuaineiksi esim. silputtua kinkkua tai savukalaa, pannulla paistettuja sieniä, paloiteltuja lihapullia, eilisen ruuan jämät, juustonkannikat raastettuna, kasviksia paloiteltuna ja pannulla freesattuna.
Paistos syntyy näin:
- Leikkaa kuivahtanut leipä kuutioiksi. Riko kulhossa kananmunien rakenne, lisää joukkoon maito ja mausta seos suolalla, pippurilla ja mieleiselläsi yrttimausteella. Lisää mukaan leipäkuutiot ja sekoita. Jätä turpoamaan siksi aikaa, kun valmistelet höysteet.
Tähän paistokseen on käytetty pari metsälenkillä mukaan tarttunutta herkkutattia, 1 keltasipuli, pieni pala paprikaa ja persiljasilppua. - Paista paloiteltuja tatteja ja silputtua sipulia voissa tai öljyssä, kunnes sienet ovat hieman rapeita. Lisää joukkoon pieneksi kuutioitu paprika ja hauduta hetki. Höystä persiljalla ja mausta seos suolalla, pippurilla ja jos haluat, niin yrttimausteella, esim. timjamilla.
- Sekoita sieniseos leipämassan joukkoon. Lisää jääkaapista löytyvät juustoraasteen jämät mukaan.
- Laita seos voideltuun isoon vuokaan tai pieniin annosvuokiin tai käytä muffinipeltiä.
- Paista uunissa 180 asteessa vuokien koosta riippuen n. 20-30 min., kunnes paistos on kauniin värinen.
Ja sitten nautitaan!
Kiinnostuitko kokkaamisesta ja kaipaat lisää uusia vinkkejä ja reseptejä? Tutustu kurssitarjontaan ja tule mukaan!
Löydät meidät myös Instagramista #kuopionkansalaisopisto_kotsa